HVERDAGEN

Har du et kræsent barn? Så læs her

Hvis du har et kræsent barn, ved du også, hvor træls aftenmåltiden kan være.

Det kan jeg ikke li’.” Er sikkert noget du ofte hører. Det gør jeg i hvert fald. Min datter er nemlig ekstrem kræsen.

Og selvom man har prøvet, at give sine børn mange forskellige madvare, da de var babyer, så er det ikke altid nok… Børn har forskellige smagsløg og ofte skyldes det faktisk slet ikke smagen, men konsistens af maden, som børnene ikke kan klare inde i munden. 

 

Sådan her kan du hjælpe dit kræsne barn:

  • Det kan være en god ide, at lade dit barn være med til at bestemme menuen en gang om ugen. Så barnet den dag får fyldt maven op og kan slappe af, da barnet så ved at han/hun kan lide det hele. Det kan nemlig fylde rigtig meget for børn, at de skal have noget, de ikke kan lide.

 

  • Når du har tid, kan det være en fordel, at lade dit barn være med til at lave maden. På den måde kan barnet se, hvad det er der bliver lavet, og måske endda smage lidt undervejs. Det kan nogle gange hjælpe lidt på nysgerrigheden omkring maden.

 

  • Husk at lav mad til hele familien – uden særlige hensyn til barnet. Du skal ikke tilbyde “særforplejning”. Sørg i stedet for at der i hvert fald er en madvare på bordet, som barnet kan lide. Server gerne maden i små skåle så barnet selv kan vælge til og fra. Børn kan ofte godt lide at se, hvad det er de får. Sammenblandende retter er en stor udfordring for kræsne børn.

  • Det allervigtigste punkt er: Barnet er en del af familien – men ikke centrum.  Lad barnet sidde i fred og spise. Lad vær med at kommentere på maden, barnets appetit eller spisevaner hele tiden. Hvis barnet leger med maden, er det selvfølgelig ok at sige stop. Men husk at det også kan være deres måde at undersøge maden. Brug i stedet tiden til at snakke om dagen og andre spændende ting, så maden ikke er i fokus.

 

  • Det er okay at efterlade noget mad på tallerken, hvis man ikke kan lide det – bare man har smagt det. Og det her gælder også selvom man er ude og spise andre steder.

 

Vejen frem

Vejen frem foregår hverken via trusler eller belønninger. Det eneste du får ud af det, er et barn der får et anstrengt forhold til mad generelt. I trygge, tillidsfulde og hyggelige rammer vil du derimod med tiden få et mere nysgerrigt barn, og du vil med tiden opleve, at barnet selv afprøver nye madvare. 

Men det betyder, at du også er nødt til at slippe kontrollen og acceptere, at børn har varierede smagsløg, mundstimuli og mod på at prøve noget nyt. Og det er helt okay. Ligesom nogle børn er bedre til matematik end andre, så er der også nogle børn der er bedre til at spise end andre.

Læs også disse....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.