BABY, BØRNEHAVEBARN, HVERDAGEN, OPDRAGELSE OG UDVIKLING

Hjælp!! Mit barn er morsyg (eller farsyg)

“Neeeej, moar skal gøre det…” 

Vi kender det alle – den periode, hvor det kun er mor (eller far), der kan bruges. Mor skal putte. Mor er den eneste der kan trøste. Kun mor må hjælpe. I alle situationer er det KUN mor der dur! Men hvordan takler man bedst den periode, hvor ens barn er morsyg.

 

Hvorfor bliver børn morsyg

Det er uden tvivl rigtig hårdt som forælder, at være den eneste der dur. Men der er en grund til, at barnet reagere på den måde.

For at et barn kan udvikle sig og udforske verden, har han/hun behov for en tryg base. Og den trygge base er hos mor og far. Nu mere barnet udforsker verdenen og bevæger sig på usikker grund. Nu mere tryghed har barnet behov for. Og derfor klynger de sig mere til én i den periode.

Nogle af de typiske tidspunkter, hvor barnet bliver mere morsyg er, når der sker en stor udvikling hos dem – især motorisk og mentalt. Eks når de begynder at kravle og gå. Og især når de bliver mere opmærksom på omverden – at nogle ting kan gøre ondt, fremmede folk osv.

Ofte blive de også mere morsyg, hvis der sker større forandringer som eks opstart i vuggestue og børnehave, flytning, en lille ny baby i familien og lign. 

 

Hvad skal jeg gøre?

Eftersom at børn er morsyg, fordi de har behov for tryghed, så er det meget vigtigt, at de får den tryghed. Også selv om man nogle gange næsten ikke har overskud til det. Barnet har behov for trygheden til at turde forsætte sin udvikling og til forsat at udforske verden. 

Hvis du virkelig ikke har overskuddet eller af en anden grund ikke har mulighed for at være der for barnet, når han/hun har behovet. Så anerkend barnets følelser. “Jeg kan godt se, du vil have mor nu, men nu hjælper far dig lige”

Det er faktisk sådan at nu mere umulig du synes dit barn er, nu mere har han/hun brug for at du er der. Så husk for gudsskyld at uddel et kram selvom du næsten har lyst til at skrige i stedet. Dit barn afprøver dig for at kunne mærke, at du er der. Så barnet ved at der er en tryg base.

 

Hvorfor vil mit barn mig ikke?

Det kan nogle gange være hårdt ikke at kunne bruges. Men husk at det ikke har noget at gøre med at dit barn ikke kan lide dig. På et andet tidspunkt er det måske kun dig der kan bruges. Det kommer helt an på hvor barnet er i sit liv. 

Det kan også skyldes at eks far arbejder meget eller af andre årsager er mere fraværende og barnet derfor hellere vil have mor. Derfor er det også vigtigt, at I deltager lige meget i hverdagen omkring barnet.

Det er hårdt at vær den eneste der dur. Men det er også hårdt ikke at du.

Det er vigtigt at I som forældre taler sammen om hvordan i bedst takler det. Så det gavner jer alle.

Hvis det kun er dig der dur, må du bide tænderne sammen og tá en ekstra tørn for en periode, så du kan give dit barn mere tryghed og der kommer mere ro i huset. Og hvis du er den der ikke dur, så må du stå klar til at tage over når din bedre halvdel ikke kan – også selvom det indebære en masse skrig og skrål.

Heldigvis er det kun en periode

Læs også disse....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.