SKOLEKLAR
BØRNEHAVEBARN, SKOLEBARN

Er dit barn klar til skolestart?

I mange kommuner har man indført forårs SFO, hvilket betyder at mange børn skal starte i skole lige om lidt.

Jeg ved godt, at skolerne gør meget ud af, at det ikke er skole – men forberedelse til skolen. Men derfor forventer de stadig noget mere af børnene, end i børnehaven.

Så er dit barn klar?

Hvor selvhjulpen er dit barn egentlig? Og hvad med koncentrationen?
Jeg kommer herunder ind på nogle punkter dit barn gerne skulle mestre eller i hvert fald arbejde hen imod. Jeg kommer også med nogle ideer og redskaber til, hvordan I støtter op om de udfordringer, der evt er.
Jeg vil lige gøre opmærksom på, at det ikke er en tjekliste. Så bare rolig dit barn skal nok komme i skole, selvom nogle af tingene ikke er helt på plads. Men det vil gøre det meget lettere for dit barn, hvis han/hun allerede mestre dette inden skolestart/ start i forårs SFO. Så han/hun ikke skal bruge energi på det samtidig med alt det nye, de også skal lære.

 

Legerelationer

Kan dit barn indgå i legerelationer?
Kender han/hun spillereglerne, når han/hun leger med andre?
Kan dit barn blive i legen i længere tid?

Hvis dit barn mestre dette er hun/han allerede godt på vej. Det sociale aspekt er nemlig en vigtig del i en god skolegang.

Hvis dit barn har problemer inde for dette område, så er det en god ide at få arrangeret nogle legeaftaler. Så barnet kan øve det, uden at blive forstyrret af de andre børn i børnehaven.
Det kan også være en fordel, at være i nærheden af børnenes leg, så man kan guide undervejs, hvis der opstår problemer. Og derved give barnet nogle redskaber for at lette relationen og forståelsen for legens spilleregler

Bogstaver og tal

Viser dit barn interesse for bogstaver og tal?
Kan dit barn nogle af bogstaverne og tallene?
Kan han/hun skrive sit navn?

Det er ikke et must at kunne tal og bagstaver, når man skal starte i forårs SFO. Men det er en fordel, hvis man kan nogle af bogstaverne og tallene.
Og nogle skoler ser helst, at barnet kan skrive sit eget navn.
Dit barn skulle gerne have bare en lille smule interesse i tal og bogstaver. Ellers kan det godt blive hårdt at komme i skole.

Hvis man gerne vil støtte sit barn endnu mere eller bare vække barnets interesse, kan man købe nogle opgavebøger og lege skole derhjemme. De fleste børn synes, det er rigtig sjovt at lege skole
Det er også en fordel at læse jævnligt for dit barn – gerne hver dag.

Når I er ude og gå, købe ind eller lignende, så kig på diverse skilte og snak om, hvilke bogstaver det er og hvordan det bogstaver lyder. Rim og renser er også en god måde at øve bogstavernes lyde.

Udtrykke behov

Kan dit barn udtrykke sine følelser og behov?
Eller står dit barn over i hjørnet og venter på, at der kommer nogle og spørger, hvad der er galt?

Det er en god ting at kunne fortælle, hvad der er galt. Hvis dit barn er lidt genert, så øv at han/hun skal fortælle noget til andre. Der er mange børn i klassen, så det er en god ting, hvis man kan gøre opmærksom på sig selv. Sæt ord på tingene. Snak om hvad I føler og hvad I gerne vil. Start i det små. Når sofie skubber sit glas over mod dig. Så i stedet for bare at hælde op, så opfordre hende til at sige, hvad hun gerne vil.

Vente på tur

Uh ha… det er en af de svære, som de færreste før-skole-børn mestre. Det er først, når de bliver større, at de rigtig kan finde ud af det. Nogle har svære ved det end andre. Tror vi alle kender til 1 voksen eller 2 som måske skulle ha øvet sig lidt mere i at vente på tur ?
Så øv det for gudsskyld med jeres børn.

Hvis du er i gang med noget, og junior vil vise dig noget eller fortælle noget. Så bed ham pænt om at vente, imens du gør dit færdigt. Sig gerne “jeg vil rigtig gerne se/høre, hvad du har at fortælle, men jeg er lige igang med det her. Når jeg er færdig vil jeg meget gerne høre om det”. Når du så er færdig med dit. Siger du “nu er jeg færdig. Jeg er så spændt på at høre, hvad du så gerne ville fortælle mig…?”

Husk også at øve at stå i kø og vente på tur. Det er også rigtig vigtigt, at man kan det, når man går i skole.

Selvhjulpen

Er dit barn selvhjulpen?
Kan han/hun selv tage sit tøj på? Kan dit barn selv lyne jakken? Og tá sko på?
Klare han/hun selv toiletbesøg?

Hvis ikke så er det igang med at øve. For det skal de kunne, når de går i skole. Der står ikke nogen og hjælper med det. Så bare øv. Dit barn kan sagtens. Faktisk kan et børnehavebarn på 4 år sagtens selv lyne sin jakke, hvis det bare har fået lært, hvordan man gør…. så husk at hjælp så lidt som muligt. Og hvis dit barn ikke kan selv, så guide barnet uden at gøre det for barnet.

Fordybelse og koncentration

Kan dit barn sidde i længere tid og koncentere sig om noget?
Eller zapper han/hun rundt efter få minutter?
Kan han/hun koncentere sig, når I sidder og læser?
Kan dit barn huske, hvad han/hun skulle, når du beder om noget?

Hvis dit barn har svært ved det. Så må I prøve at øve, at han/hun skal blive ved med det, der er i gang i lidt længere tid.
Når I læser, så mind ham/hende om at følge med og lytte, når du kan mærke uroen vokser. Læs evt mere om koncentration her og søvn her

Man må gerne kræve lidt af barnet. Så længe det ikke er umuligt, det man kræver.

 

Læs også her hvordan du hjælper dit barn med at få en god skole start.

Og gør dit barn mere trafiksikker

Læs også disse....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.