En lille ny baby i familien (førstegangsmor)

Jeg synes der er baby boom for tiden. Alle steder man kigger er der store dejligt tykke gravide maver.

Jeg vil derfor denne gang skrive om nogle af de ting som ofte bekymre en førstegangsmor (og far).

 

Kan jeg overhovedet finde ud af at være mor?

Som førstegangsmor kan man godt blive i tvivl om en masse ting. Hvad nu hvis amningen ikke fungerer? Hvad nu hvis jeg ikke hører babyen om natten? Hvad skal jeg gøre når han/hun græder? Kan jeg overhovedet finde ud af at være mor?

Og bare rolig du skal nok klare den! Vi kvinder er bygget til at opfostre børn. Så mange af tingene sker instinktivt. Så hvis du er i tvivl, så prøv at træk vejret dybt og lyt til dig selv og dit baby, og gør det du synes virker rigtigt. Der er nemlig ikke nogen step 1 – 2 – 3 bog om, hvordan du skal gøre. Og alle børn er forskellige og derfor har de brug for forskellige ting.

Nu tænker du nok: “hvordan fanden skulle det hjælpe mig?” Jeg ved jo ikke hvad jeg skal?

Men bare rolig det skal nok gå. Jeg skal nok prøve at komme med nogle generelle råd.

 

Hvorfor græder min baby?

Det tager tid at lære sit baby at kende. Hver gang barnet græder, tænker man: Hvad betyder det denne gang? Er han/hun sulten? Er det for koldt? For varmt? Vil han/hun op? Er der noget i bleen? Mulighederne er mange. Men med tålmodighed og nærvær vil du lære at tyde din barns forskellige lyde og signaler. Måske vil du lægge mærke til, at dit barn gnider sig lidt på næsen, når han/hun begynder at blive træt. Måske krummer barnet sig lidt sammen, når maven driller lidt osv.

Men i starten kan du altid køre tjeklisten igennem.
1: er der noget i bleen?
2: er han/hun sulten?
3: har babyen en bøvs der trykker?
4: hvis du har tjekket ovenstående og stadig ikke kan finde ud af, hvorfor han/hun græder, så vug. Tá din lille baby op og gå rundt og vug. Syng evt en lille sang imens. Det kan få den lille baby til at falde til ro. Nogle babyer falder også til ro, hvis det bliver svøbt i et tæppe.

 

Amning

En anden ting der også flyder for mange mødre er amningen. Kan jeg finde ud af at amme? Får mit barn nok mad?

Først vil jeg gerne fastslå at det på ingen måder er et must at amme! Dit barn kommer til at trives fint, selvom han/hun ikke bliver ammet.

I starten spiser babyer ofte. Men hvis der går mindre end 2 timer imellem amningen, så er der risiko for at mælken ikke er løbet nok til, og dit baby derfor ikke får nok mad. Skulle dette være tilfældet, så kontakt din sundhedsplejerske og snak med hende om det. Hvis der går omkring 3 timer imellem, så er det helt perfekt. Du skal ikke blive bekymret hvis der går lidt mere eller mindre.  Og som sagt, skulle amningen af en eller anden grund gå i hårdknude, så er det ikke verdens undergang.
Men kontakt endelig din sundhedsplejerske, hvis du har problemer eller er i tvivl om din baby får nok.

 

Sov når babyen sover

Ja, du har sikkert hørt det før, men det er også bare rigtig vigtigt! Lad vasketøjet ligge, lad opvasken stå og læg dig og sov når din lille guldklump sover. Som nybagt mor er du højst sandsynlig i søvnmangel. Og derfor er det vigtigt, at få alt den søvn du har mulighed for. Manglen på søvn kan påvirke mælkeproduktionen. Og du har også lettere ved at være nærværende og aflæse din baby, hvis du er frisk og udhvilet. Skulle du få barselbesøg, så klarer de nok at huset ikke er tip top clean. De er trods alt kommet for at se det lille nye vidunder. Og hvis de har problemet med rodet, så er de jo velkommen til at ryde op. 😜 læs mere her omkring dit barns søvn

Så nyd din barsel og brug tiden på at lære din lille guldklump at kende. At blive forældre er fantastisk! Til tider hårdt, men det er det hele værd! 💕

 

Er du andengangsmor, så læs her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *