hverdagen med børn

Dårlig samvittighed. Husk børn kopier deres rollemodeller

Som I måske har læst, så får jeg pt lidt hjælp, da jeg er ramt af angst og depression. Læs evt mere om min historie her.

Sidst jeg var til psykolog, kom vi til at snakke om den her evige dårlige samvittighed. Det er især den dårlige samvittighed i forhold til min datter der fylder. Det nærer mig at jeg ikke altid kan være der for min datter og meget af tiden har svært ved at være nærværende. Hvortil min psykolog, så sød som han nu er, påpeger at det er vigtigt, at jeg passer på mig selv og er mere opmærksom på min egenomsorg og jeg ikke skal have dårlig samvittighed over det.

Og så trækker han lige det bissede kort frem… “hvad nu hvis det var din datter, der stod i din situation. Ville du så ikke gerne have, at hun passede på sig selv uden at have dårlig samvittighed over det?” Og jo selvfølgelig vil jeg det. Håber aldrig at hun bliver ramt ligesom jeg er! Og så kom mavepusteren…. men børn kopier jo det, de ser, de voksne gør….

Og da hun jo ser, hvordan jeg hopper rundt for at please andre og er lidt af en kontrolfreak og ikke lytter til mine behov og slet ikke passer på mig selv. Hvordan skal hun så vide, hvordan man gør? Hun lærer jo kun det, jeg gør. 🙈

Copy paste

Børn ved jo ikke, hvad der er rigtig eller forkert. De lærer det jo først hen ad vejen. Men de kan jo ikke lære det, hvis vi ikke viser dem det? Man kan jo heller ikke sig til et barn, at barnet skal tale pænt, hvis man ikke selv gør det. For barnet tror jo, det er sådan man snakker. Det er jo det barnet hører. Børnene gør det vi gør. Copy paste…. vi er børnenes rollemodeller, så hvis vi vil ha børnene til at opføre sig på en bestemt måde… så skal vi også opføre os sådan

Så jeg kan prædike lige så længe jeg vil om, at hun skal sige fra og gøre det, hun føler, der er det rigtige. Men det vil ikke hjælpe noget, for hun ser jo mig gøre noget helt andet.

Børn er eksperter i det non-verbale. Da de var små babyer, forstod de ikke de ord, du sagde, men de forstod det nonverbale. De fornemmer ting lige med det samme. Og hvis der ikke er sammenhæng i det verbale og det non-verbale, så bliver børnene i tvivl om, hvad vi mener, og holder sig derfor til det de bedst forstår. Det non-verbal. Det er derfor vigtigt at der er en sammenhæng mellem det verbale og det non-verbale – at dine handlinger og ord hænger sammen. For så forstår børnene, hvad vi mener og kan derved også kan efterleve det. Og dette gælder alle aspekter i hverdagen.

Hvis du har et hidsigt barn, et genert barn eller andet. Så kig rundt i familien. Mon ikke det kommer et sted fra? Måske er du selv den generte type? Så hjælper det ikke, at du siger til din barn “ikke så genert, du kan da godt sige hej”. Hvis du selv er utryg ved det. For det fornemmer dit barn med det samme. Copy paste…

Gå foran som et godt eksempel

Så hvis du ønsker, dit barn skal gå i en bestemt retning, så må du gå foran med et godt eksempel og vise dit barn den rette vej.

Det øver jeg mig i nu, ved at lytte til mig selv om mine behov, så jeg kan få det bedre! For på den måde lærer jeg min datter, hvordan man passer på sig selv. Jeg øver mig i at ligge den dårlige samvittighed på hylden, og minder mig selvom: At jeg lærer min datter noget vigtig, når hun ser mig passe på mig selv. Måske skal det være min mantra det næste stykke tid? 😜

Tagged , , , ,

About Hverdagen med børn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *