opdragelse

Dine børn kan godt! – Giv dem ansvar

I går så jeg “Opdrag en vinder” på TV2. Det var et ret spændende og yderst relevant emne de havde taget op. Sikkert noget vi alle kan nikke genkendende til – nogen måske mere end andre.

 

Giv børnene ansvar

Men programmet gik ud på, at børnene selv skal gøre tingene. Deres motto var: “Det de kan selv, skal de selv”. Og hvor er det bare rigtigt! Vi kommer alt for ofte til at tage ansvaret fra vores børn, fordi service niveauet derhjemme er alt for højt.

Lad os tage et eksempel: Hvis dit barn er tørstig, tager han/hun så selv noget at drikke? Eller henter du noget til dit barn?

Jeg vil ærligt erkende, at jeg ofte henter noget til mit barn… jeg fiser rundt for at tilfredsstille min lille prinsesse…
Jeg er ellers meget opmærksom på, at jeg ikke får opdraget et curling barn. (læs evt mit tidligere indlæg om det her). Men jeg kan da godt se, at mit serviceniveau er alt for højt! Min datter gør da lagt fra alt det, hun selv kan.

Jeg synes stadig det skal være en balancegang. Nogle gange kan man godt gøre noget for sine børn, selvom de selv kan. Men de skal lære at værdsætte, når man så gør noget for dem. Det skal ikke bare være en selvfølgelig, at mor og far fiser rundt som et par tjenere.

 

Vi hjælper hinanden

Det hele går bare op i en højere enhed, hvis man lærer sine børn, at man hjælper hinanden. Familien er en enhed, og for at den fungerer optimalt, så hjælper alle til. Derfor er det også en super god ide, at børnene har nogle pligter, de står for. Det behøver absolut ikke at være en sur pligt, man kan sagtens hygge sig sammen om det. (Læs evt mit tidligere indlæg om pligter her)

 

Du gør dine børn en bjørnetjeneste

Du skal huske på, at du tager noget fra børnene, hvergang du ikke lader dem gøre det selv. Som de også siger i programmet: ved at du gør det for dem, så viser du også, at du ikke tror, at de kan selv.

Ofte kan børn meget mere end vi tror, og lader dem gøre. Og nu mere vi lader dem tage ansvar, nu mere intiativrige og selvstændige børn får vi.

Måske skulle vi til at lære vores børn pipi langstrømpes motto:
“Det har jeg aldrig prøvet før, det kan jeg sikkert godt!”

For det kan vores børn sikkert godt – og ellers lærer de det ved at øve det 😉

Tagged , ,

About Hverdagen med børn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *